top of page

İyilik için mutlaka bir yol var

Bugün ellili yaşlar civarında olanların anne babalarından ya da öğretmenlerinden duyduğu şimdi geçmişe gömülen bir söylem vardı; peşin hüküm. Önyargı ile anlamdaş olsa da daha güçlü bir etkisi var peşin hükümün. 2000’li yılların başlarında bilgi çağı ile hayatımızın en derinlerine işlemeye başlayan internet, cep telefonlarımıza girecek, bilgi, haber hemen ulaşılabilir olacak. Bütün bunlar siyah ve beyaz, sıcak ve soğuk gibi kesin ayrımları insanlar için de kullanmamıza neden oldu. Çok uzun yıllar önce Muhammed Bzeek fotoğrafı ile yabancı basında karşılaşanların çoğu benim gibi düşünmüştür sanırım. Bu adam canlı bomba ya da terörist bir grubun başı.



Ama yaptıklarını okuyunca Bzeek’in kalbinin bu evrenden büyük olduğunu gördüm. 1978 Libya’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen Bzeek, elektronik mühendisi olduktan sonra evlenir. Eşinin ailesinin çocukları evlat edinme geleceğini öğrenir ve etkilenir. Eşi ile birlikte evlat edinirken yasal nedenlerle ailelerinden alınan, ebeveynleri hapse giren, uyuşturucu alışkanlığı nedeni ile normal hayat süremeyen çocukları görür.


Ölmek üzere olan, hastalıklarla boğuşan ailesiz çocuklarla karşılaşır Bzeek. Eşi vefat ettikten sonra sadece ölümcül hastalıkları olan çocukları evlat edinir. 80 evlattan 10’u vefat eder. Yardım almadan tek başına bu çocuklarla ilgilenir Bzeek, neden diye sorulduğunda yanıtı nettir; herkesin sıcak bir yuvada,sevdiklerinin yanında son nefesini verme şansı olmalı.


Bzeek’e ABD’de kanatsız melek diyorlar.


İyi olmak, iyilik yapmak için mutlaka bir yol var.




bottom of page