top of page

Neden ve Nasıl İyilik Yapmalıyız


Başkalarını mutlu etmek, insanların sıkıntılarını gidermek için yapılan faaliyetlere iyilik adı verilmektedir. İyilik karşılık beklemeden, tamamen gönülden gelen bir istekle yapıldığında İyiliktir.

Peki Neden “İyilik” çünkü, Dünya geçici ömür kısadır. Sonsuz olan ahiret hayatında, insanın karşılaşacağı şeylerin iyi veya kötü olması, dünyada yaşadığı ve yaşattığı iyiliklere yada kötülüklere bağlıdır. Akıllı olan, ileriyi görebilen bir kimse, göz açıp kapayıncaya kadar geçecek olan kısacık dünya hayatında, ahirette iyi ve rahat yaşamaya sebep olan şeyleri yapmalıdır. Akıllı ve ahiret inancı olan bir mümin İnsanlara hizmet etmek için çalışır. İnsanlara iyilik etmek, ahirette azaptan kurtulmaya ve Cennet nimetlerinin artmasına sebep olur.

İyilik ve güzel işler yapmak Allah’ın cc sevgisini kazanmak isteyenler için bulunmaz nimettir. Hadisi Şerifte Hz Muhammed SAV buyuruyor ki; Allahü teâlânın en sevdiği iş, elbise vererek veya yedirip içirerek yahut başka bir ihtiyacını karşılayarak, bir mümini sevindirmektir. [Taberani]

Tabi bu İyilikleri yaparken bir de niyet kontrolü yapmak lazım. Ben gerçekten bu iyiliği Allah cc Rızası için mi yapıyorum, yoksa birileri benim hakkıma güzel düşünsün benden övgü ile bahis etsin yada ne hayırsever desinler, sosyal medyada yayınlıyayım, gazetede haber olayım sonrada çerçeveletip duvara asayım diye mi yapıyorum diye kendi kendimizi bir yoklamak lazım.

İyilik yaparken bir kere neye talip olduğumuzu belirlememiz lazım Ne için İyilik? Allah cc Rızası için mi? Kulların övgüleri için mi?

Ayrıca bir iyilik yaptığımızda yaptığımız iyiliği unutmalıyız, karşılığında bir şey beklememeliyiz. Yapılan iyilik karşımızdaki insanı tahmin bile edemeyeceğimiz kadar mutlu eder. Ama yapılan iyilik sürekli iyilik yapılan kişinin yüzüne vurulursa o zaman hiçbir anlam ifade etmez. Hatta iyilik yaptığımız insan iyilik yapmaya değer biri bile olmayabilir ama biz yine de insan olmanın bir gereği olarak devamlı iyilik peşinde koşmalıyız. Ne demiş atalarımız: "İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir" İşte biz de bu düşünce ile iyilikte bulunmalıyız etrafımıza. Yani iyiliğin kıymetini kişi bilmese bile Allah cc mutlaka mükafatımızı verecektir. Nitekim Cenab-ı Allah "Ey iman edenler! Başa kakmak ve incitmek suretiyle yaptığınız iyilikleri boşa çıkarmayın!" (Bakara sûresi, 264) buyuruyor.



Yine İyilik hiçbir çıkar beklemeden yalnızca Allah cc Rızası için yapılmalıdır. İlerde o da bana yardımcı olur gibi düşüncelerle iyilik yapmak hoş değildir. Bu düşünce Yapılan iyiliği boşa çıkarır. İnsan iyilik yaptığı zaman başkalarına faydalı olmanın verdiği hazla ruhunu arındığını hisseder. İyilik yapmak İnsana, İnsanlığını hatırlatır, iyilik bizlere bu dünyada önemli bir birey olduğu hissini verir.


Son Olarak diyorum ki! Allah cc size nasıl muamele etmesini istiyorsanız, İyilik yaparken onun kullarına öyle muamele etmek lazımdır. Bizce İyiliği sayarak değil, saçarak yapmalıdır.

bottom of page